‘Ik ben de overtuiging verloren dat je met documentaires de wereld kan veranderen’

Duizenden kunstenaars studeerden deze zomer af. Wie springt eruit? Aflevering 8: Kiriko Mechanicus van de Nederlandse Filmacademie.

De dag dat ze haar afstudeerfilm A Tomato Tragedy aan de wereld toonde in het Amsterdamse Eye Filmmuseum, twijfelde documentaire-regisseur Kiriko Mechanicus (28) plots. Had haar werk zin? De film toont op een visueel prikkelende manier hoe in Zuid-Italië illegale immigranten tomaten plukken zodat heel Europa goedkope tomaten uit blik kan eten. Een paar uur na die eerste vertoning viel het kabinet-Rutte IV omdat het geen overeenstemming kon bereiken over asielmaatregelen. De relevantie van Mechanicus’ film werd op slag weer duidelijk, vertelt ze. „Nederlanders moeten beseffen dat de slechte opvang van illegale immigranten in het zuiden van Europa ook iets met ons te maken heeft.”

Hoe kwam je tot je studiekeuze?

„Als tiener ben ik in een romantische bevlieging geschiedenis gaan studeren in Rome. Ik wilde de geschiedenis om me heen kunnen zien, voelen en erin leven. Na vijf jaar wist ik dat ik me wilde specialiseren in culinaire geschiedenis. Ik ben toen veel over eten gaan nadenken en schrijven. Ik wilde naar de filmacademie om ook visueel verhalen te vertellen over eten.”

Hoe kwam je tot je afstudeerproject?

„Ik wilde een ode brengen aan de tomaat, mijn lievelingsvrucht. Toen ik erachter kwam dat die voortkomt uit een vorm van onderdrukking, besloot ik om naar de plek te reizen waar de tomaten in Nederland vandaan komen en te kijken wat er nog van mijn liefde overblijft. We zijn met z’n vijven in een busje naar Italië gereden en hebben daar bij verschillende plantages stiekem de telefoonnummers van plukkers bemachtigd. We wisten al dat veel mensen niet met ons zouden willen praten, de tomatenteelt wordt op veel plekken gecontroleerd door de maffia. Met de paar plukkers die wilden meewerken, spraken we ’s avonds af. De film kreeg gaandeweg vorm, door wat we zagen, hoorden en voelden tijdens de gesprekken.”

Tussen de interviewfragmenten in A Tomato Tragedy brengt een Italiaanse priester een ode aan de tomaat. „De wijze waarop Italianen spreken en nadenken over eten bestaat amper in Nederland. Dat een vrucht of een gerecht staat voor wie je moeder is, je overgrootmoeder, je religie.”

Welke onderwerpen houden jou en je studiegenoten bezig?

„Wij zijn een generatie die veel de straat op gaat. Kunst heeft vaak een passief karakter: als je in de bioscoop een film ziet, wandel je daarna ook weg van het verhaal. Ik zie dat veel makers nu nadenken over hoe film een middel kan zijn om iets in gang te zetten.

„De boodschap van mijn film is niet: eet geen tomaat. Maar alle mensen die in Eye kwamen kijken, hebben we een flyer meegegeven over de Italiaanse organisatie Casa Sankara die huisvesting heeft gecreëerd voor vijfhonderd tomatenplukkers. Wij hebben veel bij hen gedraaid en aan het publiek gevraagd om hen financieel te helpen een wasserette te bouwen. Wij als makers zijn bij hen een verhaal gaan ‘halen’, dus wilden hen iets teruggeven.”

Geeft het groeiend activisme in de kunsten je hoop voor de toekomst van de mens en de kunsten?

„In het algemeen ben ik somber over de toekomst. Mijn film eindigt ook pessimistisch. Toen ik begon met studeren dacht ik dat ik met documentaires de wereld kon veranderen. De afgelopen jaren zag ik meer dan driehonderd documentaires en ben ik die overtuiging verloren. Ondertussen staat de wereld steeds meer in de fik. Tegelijkertijd voelt het maken van kunst daardoor urgenter. Je voelt: ik doe dit voor iets dat groter is dan mezelf. Ik kan niet stoppen.”

Waar ben je over vijftien jaar, in je stoutste dromen?

„Ik hoop vooral dat ik nog kan ‘spelen’ en risico’s durf nemen. Dat ik niet ben vastgeroest in de filmindustrie en bijvoorbeeld werk van subsidieaanvraag naar subsidieaanvraag. Dat ik, net zoals ik nu voor mijn afstudeerfilm heb gedaan, nog op de bonnefooi naar Italië durf te gaan en mijn films volledig laat vormen door wat ik tegenkom.”

A Tomato Tragedy is te zien op 23 september op het Nederlands Film Festival in Utrecht en op 25 november op NPO3, net als andere documentaires van de lichting 2023.